Aangeboden door i
"Aangeboden door" is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep.

De journalisten van de Persgroep zijn hier niet bij betrokken.
Aangeboden door

Het laatste taboe: praten over de dood


De Hoevens

 


Multi useful components

All of these components are made in the same style, and can easily be integrated into projects, allowing you to create hundreds of solutions for your future projects.


De dood is nog altijd een taboe. Bijna iedereen vindt het moeilijk om erover te praten. Maar dood gaan we allemaal. Zoveel is zeker. Sommige mensen weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Voor anderen speelt doodgaan (bijna) niet in het dagelijks leven. Stil staan bij onze sterfelijkheid leidt onherroepelijk tot bezig zijn met het leven. Wat vinden we echt belangrijk en wat juist niet? Het helpt om te accepteren dat doodgaan, net als onze geboorte, een wezenlijk onderdeel vormt van ons leven.


Kijken naar de natuur
Al denkende over onze dood doen we er goed aan eens een kijkje te nemen in de natuur. Want de mens ís natuur. Zij geeft ons ruimte en stilte voor een moment van bezinning en laat ons op een zachte manier zien hoe leven en dood hand in hand samen gaan. Denk maar aan de wisseling van de seizoenen, waarbij met het vallen van het blad in de herfst de sterfelijkheid zichtbaar wordt en met de komst van de lente het nieuwe leven zich weer aankondigt, in de vorm van jong blad aan de bomen. Als een voortdurende kringloop, als een vanzelfsprekendheid.  


Met praten help je elkaar   
Met die vanzelfsprekendheid zouden mensen ook met elkaar over de dood moeten praten. Hoe zien zij hun levenseinde? Hun toekomstig afscheid? Wat zijn hun wensen? Met je dierbaren al bij leven praten over de dood helpt hen bij de rouwverwerking als de dag daar is. En het scheelt een hoop keuzestress als je van elkaar weet hoe de ander het graag zou hebben gewild. 


Zelf je laatste rustplaats kiezen
Onderdeel van het met elkaar praten over de dood is ook het zelf uitkiezen van je laatste rustplaats. Dat kan bij Natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen. Al wandelend kies je hier zelf je plekje uit. Desgewenst kan deze toekomstige graflocatie ook al voor je worden vastgelegd. Op dit graf komt overigens geen dure grafzerk of kruis maar een eenvoudige houten boomschijf of herinneringsboom, die de plek markeert. En naasten hebben geen zorgen over het onderhoud van het graf, want dat mag opgaan in de natuur. Wat blijft is een bijzondere plek om naar terug te keren om je dierbare te gedenken. 

 


Persoonlijk afscheid
Bij de natuurbegraafplaats staat ook een bijzondere afscheidslocatie, ‘De Eik’ genaamd. Hier krijgen families alle ruimte voor een persoonlijk afscheid. Met een eigen invulling van muziek, sprekers en rituelen.. helemaal zoals de overledene dat gewild zou hebben. Ook dat kan je al bij leven met elkaar bespreken. Na afloop kan er tijdens de condoleance getoost worden op het leven en nagepraat worden met elkaar. Doordat er maar één afscheidsplechtigheid per dag plaatsvindt krijgt men hier alle tijd voor. ‘De Eik’ wordt ook verhuurd indien je kiest om elders begraven of gecremeerd te worden. 


Open dag 
Om het gesprek over de dood positief te stimuleren organiseert Natuurbegraafplaats De Hoevens diverse activiteiten. Zo vindt er iedere 1e zondag van de maand tussen 11.00-12.30 uur een rondleiding plaats. Ook is het informatiecentrum van maandag t/m zaterdag te bezoeken. Op zondag 3 juni organiseert De Hoevens haar jaarlijkse open dag met lezingen en een informatiemarkt met duurzame kisten, manden en urnen. Diverse uitvaartverzorgers uit de regio zijn aanwezig voor een goed gesprek. En uiteraard kun je rondwandelen over de begraafplaats en vragen stellen aan de medewerkers. Kijk voor meer informatie op www.natuurbegraafplaatsdehoevens.nl 

Multi useful components

All of these components are made in the same style, and can easily be integrated into projects, allowing you to create hundreds of solutions for your future projects.